Iskolánk arculata

Sportiskolai Módszertani Központ

Az általános oktatási, nevelési feladatok mellett kiemelt szerepet kap az egészséges életre nevelés és ezzel összefüggésben a sport. Iskolánkban 1990-ben indult meg az emeltszintű testnevelés Tamás Lajos testnevelő-igazgató vezetésével. A folyamatos óvodai kiválasztóknak köszönhetően, az induló első osztályok valamelyikében már megvalósulhatott a mindennapos testnevelés, amely fellendítette az iskolában zajló sportéletet. Az intézmény 1992-be megkapta a "Testnevelésben és Sportban kiváló" kitüntető címet.

Az alsó tagozatban főleg a játékos sportvetélkedőre specializálódott az intézmény Szakályné Pintér Mária, és Szakály Gyula testnevelők vezetésével. Minden évben kiválóan szerepeltek a diákolimpia e versenyszámában induló csapatok és 1995-ben az Országos döntőn 3. helyezést értek el. A labdarúgás és kézilabda sportágak területén is folyamatos fejlődés volt megfigyelhető, amelyből később nyugodtan építkezhettek a város sportegyesületei.

Később Gurbács Zoltánné irányításával egyre többen kezdtek az iskolába járó gyerekek közül versenyszerűen úszni, és sokan választották az ekkor fellendülőben lévő triatlon és cselgáncs sportágakat is. Az időközben felépült fedett uszoda megnyitásával lehetővé vált az úszás oktatása is. Jelenleg négy osztályunk vesz részt iskolai kereteken belül heti rendszerességgel az úszásoktatásban.
1996-ban Boros Bálint révén újra testnevelő igazgatója lett az iskolának, aki az elődjéhez hasonlóan, kiemelten kezelte az iskolai testnevelést és sportot. 1999-ben Bőzsöny Erika és Vártok Ákos testnevelők vezetésével útjára indult a kézilabda Babay kupa, amelyre minden évben eljöttek a megye, régió legjobb csapatai is.

Az iskola labdarúgó, kézilabda, atlétika és játékos sportvetélkedő csapatai folyamatos és eredményesen szerepeltek a diákolimpia és a sportági szövetségek által rendezett versenyek megyei döntőin, országos elődöntőin és országos döntőin is. 1999-ben Nagyatád Város Önkormányzata "Nagyatád Város Sportdíja" kitüntetést adományozta a sport és az utánpótlás nevelés terén, hosszú időn keresztül végzett eredményes munkájáért az iskolának.

2003-ban az intézmény testnevelő tanárai megalakították a Babay József Diáksport Egyesületet, amely azzal a céllal jött létre, hogy segítse az itt sportoló diákok edzési és versenyzési lehetőségeit. A DSE megalakulását követően minden évben kiadta a Babay sportdíjat, amit minden alkalommal az iskolai tanulmányait befejező sportban legeredményesebb 8. osztályos diák vehetett át. 2004-ben útjára indult a Babay Sportbál, amelynek bevétele szintén az iskolai sportélet minőségének javítását szolgálta.

2006-ban az intézmény elnyerte a "közoktatási típusú sportiskola" címet az Ady Endre Gimnáziummal együtt, amelynek fő célja egy 12 évfolyamos sportiskolai képzés, amely révén a város sportegyesületeinek (Nagyatádi Futball Club, Nagyatádi Női Kézilabda Klub, Rinyamenti KC Férfi Kézilabda Klub, Nagyatádi Úszó és Kerékpáros Sport Egyesület és a Nagyatádi Triatlon Egyesület) folyamatos utánpótlását biztosítja a város sportéletének színvonalas fenntartására. 2008-ban Sinka László a Magyar Kézilabda Szövetség Főtitkára átadta a város napján a "Magyar Kézilabdázásért Kitűntető címet" az intézménynek.

A 2002-2008 közti időszakban érte el az iskola fennállásának legjobb sporteredményeit:

2002. III. korcsoportos fiú kézilabdacsapat VII. lett a Diákolimpia Országos döntőjén
2004. III. korcsoportos lány futballcsapat III. lett a Góliát Országos döntőn
2004. IV. korcsoportos fiú kézilabdacsapat V. lett a Diákolimpia Országos döntőjén
2005. IV. korcsoportos fiú csapat II. lett a IV. Pepsi- ALOHA lábtenisz bajnokság országos döntőjén
2006. IV. korcsoportos fiú kézilabdacsapat V. lett a Diákolimpia Országos döntőjén
2006. III. korcsoportos fiú kézilabdacsapat II. lett a Diákolimpia Országos döntőjén
2006. III. korcsoportos lány kézilabdacsapat X. lett a Diákolimpia Országos döntőjén
2007. I. korcsoportos fiúcsapat II. lett a Labdarúgó Góliát országos döntőn
2007. III. korcsoportos lány kézilabdacsapat V. lett a Diákolimpia Országos döntőjén
2008. IV. korcsoportos lány kézilabdacsapat V. lett a Diákolimpia Országos döntőjén
2008. I. korcsoportos fiúcsapat II., a II. korcsoportos csapat III. lett a Labdarúgó Góliát országos döntőn