Hagyományaink

Gyerekekkel, szülőkkel

Fecsketábor

Augusztus utolsó napjaiban a kis elsősöket megismertetjük iskolánkkal. Lehetőségük nyílik betekinteni az iskolai életbe. A tanító nénik vezetésével bekukkantanak az iskola minden zugába, nem utolsó sorban birtokukba veszik a szépen feldíszített tantermüket. A délelőtti programok keretében kerül sor a különböző képességek játékos formában történő felmérésére.

Őszi túra

A diákönkormányzat szervezésében minden ősszel játékos feladatsorok kíséretében túrát szervezünk. A változatos programok, a jó idő, a szabad levegő, a mozgás öröme mind-mind emlékezetessé teszi ezt a délutánt gyereknek, felnőttnek egyaránt.Babay-nap

Iskolánk névadójáról évről évre november végén emlékezünk meg. A rendezvénysorozat rajzpályázat, kiállítás szervezésével kezdődik. Az ünnepi műsor része Babay József egy-egy művének színpadra állítása. Az elmúlt évek során ezen a napon vendégül láttuk az író leányát is, Babay Bernadettet. Az ő nevéhez fűződik a Babay-díj, melyet ezen a jeles napon egy diáknak adományozza, akit a Diákönkormányzat és a nevelőtestület is javasol. Az ünnepélyt változatos programok követik: az alsó tagozatosok varázslatos Meseországban kalandoznak, a nagyobbaknak különböző vetélkedőket szervezünk.

Mikulás

A testvérosztályok közösen ünneplik. A felsősök műsorral és apró ajándékkal kedveskednek a kicsiknek. Régi hagyomány, hogy az iskolán kívül az óvodásokhoz is elvisszük a Télapó ajándékait egy kis műsor keretében.Karácsony

A Karácsonyt az iskola valamennyi tanulójával és dolgozójával közösen ünnepeljük meg. Az iskola fenyőfájára az osztályok által készített díszek kerülnek. Az ünnepség után az osztályok teadélutánt tartanak.


Farsang

Az újév első nagyszabású rendezvénye a farsang. Rendszerint két napon tartjuk, külön-külön a kicsiknek és nagyoknak. A hercegi pár bevonulása után megérkeznek a különböző jelmezbe öltözött gyerekek, a felvonulást, a farsangi néphagyományokat felelevenítő játékok (kiszebáb-égetés, fánkevő-verseny) és a közös tánc követi. A gazdag büféről a szülők gondoskodnak: készítik, árulják a finom falatokat. A befolyt összeget a gyermekek javára fordítjuk.Ovi-suli

Ez a rendezvényünk egyre népszerűbb lett az évek során szülők és gyermekek körében egyaránt. Az iskolakezdés minden szülő számára több kérdést vet fel, s iskolánk ebben szeretne segítséget nyújtani. Ezen a napon vendégül látjuk az érdeklődő szülőket gyermekükkel együtt. A piciket változatos programokkal (sport, kézműves és számítástechnikai foglalkozásokkal) szórakoztatjuk, a szülők pedig ez idő alatt fejlesztő pedagógustól, pszichológustól, a leendő elsős tanító néniktől kaphatnak választ kérdéseikre.

Kulturális bemutató

Ez a program sokszínűségével, változatos műsorszámaival bemutatja diákjaink sokoldalúságát, tehetségét. Minden évben a Művelődési Ház ad otthont a bemutatónak, ahol szülők, nagyszülők, barátok töltik meg a nézőteret.Témahetek a napköziben

Iskolánkban nagy hangsúlyt fektetünk a különböző készségek, képességek fejlesztésére, minél szélesebb körű ismeretek elsajátíttatására. Ebben ad nagy segítséget a napköziben szervezett témahetek rendezvénysorozata. Nevelőink a gyerekek igényeit, kívánságait is figyelembe véve állítják össze a hetek programját. A foglalkozások más-más jellegűek a hét napjain: kutatómunka a könyvtárban, beszélgetés, totó, videofilm, kézműves munkák, vetélkedők, stb.

Osztálykirándulások, erdei iskola, nyári táborozások

Alsó tagozatban közeli településekre látogatnak el diákjaink a tanév végén (Kaposvár, Pécs, Balaton) és ismerik meg az adott hely nevezetességeit, tekintik meg múzeumait. Felsős diákjaink már távolabbi településeket keresnek fel, akár két napra is (Eger, Budapest, stb.). Ezek a kirándulások még több lehetőséget adnak arra, hogy jobban összekovácsolódjanak a gyerekek egymással és nevelőikkel.

Szinte minden tanévben egy-két osztály a Sziágyi Erdei Iskolát veszi birtokba, s ott tölt el öt, élményekben gazdag napot. Népszerűek a diákok körében nyári napközis táboraink is.

Az egy hét során számos nyári programban van részük: fürdés, strandolás a Balatonon és a helyi strandon; kirándulás, mozi látogatás, kézműves-nap. A múlt nyáron lehetőség volt egy-két extrém sport kipróbálására is.

Nemzeti ünnepek

Egy-egy osztály és az énekkar közreműködésével emlékezünk meg nemzeti ünnepeinkről, melyen iskolánk valamennyi tanulója és dolgozója részt vesz. A városi szintű megemlékezéseken minden alkalommal diákok és nevelők is képviselik intézményünket.Nyílt tanítási napok

Igyekszünk minél nyitottabbá válni a szülők számára. Évente egy alkalommal lehetőséget kínálunk arra, hogy gyermekeiket mindennapi munkájuk, tanulásuk közben is megtekinthessék. Nyílt napot nem csak a szülők, hanem az intézmény többi pedagógusa, óvodapedagógusa számára is rendezünk. Ettől a tanévtől a város másik két általános iskolájából is fogadtunk érdeklődő nevelőket.

Dolgozókkal

Évente két alkalommal - Karácsonykor és tavasszal - vidám összejöveteleket szervezünk. Együtt szórakozik pedagógus és technikai dolgozó. Nagyon jó hangulatban telnek ezek a délutánok. Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek egymás jobb megismerésére. Minden évben kirándulást szervezünk az ország különböző városaiba. Bár viszonylag kevés férfi dolgozónk van, nem feledkezünk meg a Nőnapról sem, ami ismét jó alkalom egy kis beszélgetésre.

Legfőbb célunk ...

  • Egészséges, boldog, kiegyensúlyozott, korszerű ismeretekkel rendelkező gyerekeket nevelni.
  • Szép iskolás éveket biztosítani tanulóinknak.
  • A város sportolóinak utánpótlását biztosítani.

Mindezek mellett, ha marad időnk ...

játszunk, sportolunk az iskola udvarán, játszóterén.